- Τα πιο συχνά αιθέρια έλαια

Τα πιο συχνά αιθέρια έλαια , η ιδιότητες τους και τρόποι χρήσης τους:

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ


Είναι πολύ καλό ηρεμιστικό όταν τοποθετείται στο λουτρό. Ανακουφίζει από το άγχος, βελτιώνει την κυκλοφορία. Χρησιμοποιείται σε γαστρεντερικά προβλήματα και σε κρυολογήματα. Πρώτη βοήθεια για τσιμπήματα φιδιών και σφήκας (αδιάλυτο).


ΓΕΡΑΝΙ

Υπάρχουν 700 ποικιλίες του φυτού και τα αιθέρια έλαια τους διαφέρουν ανάλογα με το μέρος που φυτρώνουν. Το έλαιο του γερανιού προέρχεται από απόσταξη των λουλουδιών και των φύλλων του γερανιού. Επιδρά εξισορροποιητικά στο νευρικό σύστημα και αποτελεί θαυμάσιο αντικαταθλιπτικό. Στο δέρμα χρησιμοποιείται λόγων των αντιφλεγμονωδών, καταπραυντικών και στυπτικών ιδιοτήτων του.

Αναμιγνύεται με έλαιο τριαντάφυλλου, λεβάντας, σανταλόξυλου, γιασεμιού, βασιλικού κτλ


ΓΙΑΣΕΜΙ

Το γιασεμί είναι θάμνος της οικογένειας Oleaceae. Το αιθέριο έλαιο του αποστάζεται από τα άνθη του θάμνου. Αναμιγνύεται με όλα τα αιθέρια έλαια ιδιαίτερα με τα έλαια των κιτροειδών.

Χρησιμοποιείται σε κατάθλιψη, νευρική εξασθένιση, απάθεια, αδιαφορία. Είναι πολύ καλό ηρεμιστικό και τονωτικό. Στο δέρμα χρησιμοποιείται σε ξηροδερμίες ενώ στα αναπνευστικό ωφελεί στην δυσκολία στην αναπνοή, καταρροή και στο βήχα.


ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ

Το δεντρολίβανο φυτρώνει στην λεκάνη της Μεσογείου. Η Ισπανία και η Γαλλία είναι δύο από τις κυριότερες χώρες παραγωγής του ελαίου. Το έλαιο του δεντρολίβανου έχει ισχυρές αντισηπτικές και διεγερτικές ιδιότητες. Θεωρείται ένα από τα πιο χρήσιμα αιθέρια έλαια.

Διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος, και δρα ως τονωτικό του νευρικού συστήματος, του δέρματος, και του ήπατος.

Διεγείρει την μνήμη, και βοηθά στην ανακούφιση από τον πονοκέφαλο, ημικρανίες, και την κούραση.

Αναμιγνύεται με έλαιο από λιβάνι, βασιλικό, θυμάρι ,περγαμότο λεβάντα, μέντα, κυπαρίσσι.

Για γρήγορη ανακούφιση από κούραση ,ατονία ανακατέψτε με αφρόλουτρο τα παρακάτω και κάνετε μια ελαφρή εντριβή με σφουγγάρι.

2 σταγόνες ελαίου δεντρολίβανου

4 σταγόνες ελαίου νερατζιού

2 σταγόνες ελαίου γκρειπφρούτ

Το αιθέριο του δεντρολίβανου δεν πρέπει να χρησιμοποιείται του 5 πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης , και από άτομα που πάσχουν από υπέρταση και από επιληψία.

ΕΥΚΑΛΥΠΤΟΣ

Το έλαιο του ευκαλύπτου είναι ιδανικό για τα κρυολογήματα (αναπνοές, μασάζ, μπάνιο),

πονοκέφαλο από υπεραιμία. Επίσης χρησιμοποιείται για την ανακούφιση από μυϊκούς πόνους, ρευματοειδή, αρθρίτιδα, κυστίτιδα, διάρροια.




ΘΥΜΑΡΙ

Είναι γενικό τονωτικό και χρησιμοποιείται σε νευρική εξάντληση, χαμηλή πίεση. Τονωτικό του τριχωτού της κεφαλής, αντισηπτικό και προφυλακτικό για τη γρίπη και το συνάχι, τη βρογχίτιδα, κοκκύτη, ιγμορίτιδα, αμυγδαλίτιδα, βραχνάδα, άσθμα, εμφύσημα, προβλήματα πέψης.




ΚΕΔΡΟΣ

Είναι πολύ αποτελεσματικό σε χρόνιες καταστάσεις άγχους, συμπτώματα παράλυσης, πληγές. Είναι βλεννολυτικό και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του συναχιού. Επίσης είναι εντομοαπωθητικό. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της ακμής, τριχόπτωσης, αλωπεκίας, πιτυρίδας, σμηγματόρροιας.




ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ

Το αιθέριο έλαιο του κυπαρισσιού εξάγεται από την ρητίνη. Εχει ισχυρές αντισηπτικές και διουρητικές του ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων από τις αιμορροΐδες,, τις χιονίστρες, κρυοπαγήματα, τους κιρσούς. Για καλή κυκλοφορία. Για πόνους περιόδου, αιμορραγίες εμμηνόπαυσης, προβλήματα ωοθηκών και γενικά καλό για γυναικολογικά προβλήματα. Για το πεπτικό (διάρροια). Για το άσθμα, σπασμωδικό βήχα. Κατά της κυτταρίτιδας. Για το λιπαρό και γερασμένο δέρμα, σπασμένα τριχοειδή.





ΛΕΜΟΝΙ

Το αιθέριο έλαιο του λεμονιού έχει αντισηπτικές ιδιότητες και γι αυτό είναι αποτελεσματικό στις φλεγμονές στόματος και γλώσσας, σε πληγές, σε τσιμπήματα εντόμων. Είναι κατάλληλο για περιποίηση μαλλιών (στο ξέβγαλμα), λιπαρού δέρματος, ρυτίδων. Για αναιμία (3-4 σταγόνες σε τσάι μετά τα γεύματα), κιρσούς, σπασμένα αγγεία, υπέρταση. Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Χρησιμοποιείται στο διαβήτη, αρθριτικά, ρευματισμούς (3 σταγόνες μετά τα γεύματα). Ενδείκνυται για κυτταρίτιδα, παχυσαρκία, αποβολή των τοξινών από τα νεφρά.





ΛΕΒΑΝΤΑ

Η πιο σημαντική ποικιλία που χρησιμοποιείται στην ιατρική είναι η Lavandula angustifolia. Στην αρωματοθεραπεία χρησιμοποιούνται μόνο τα άνθη του φυτού τα οποία είναι εξόχως αρωματικά. Το φυτό καλλιεργείται σε ορεινές περιοχές της Αγγλίας και της Τασμανίας. Η καλύτερη ποικιλία του φυτού βρίσκεται στην Προβηγκία όπου και φυτρώνει φυσικά.

Το αιθέριο έλαιο της λεβάντας έχει εξισορροπιστικά και ρυθμιστικά αποτελέσματα . Φέρνει υγεία και αρμονία στο σώμα και στο νού. Δεν είναι τοξικό και έχει χαρακτηριστικό άρωμα.

Αναμιγνύεται με έλαια από τριαντάφυλλο, χαμομήλι, γεράνι, υλάνγκ-υλάνγκ, γιασεμί, περγαμότο, δεντρολίβανο, σάλβια, μαντζουράνα κτλ




ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ

Είναι ένα αιθέριο έλαιο με καταπραϋντικές και αντισπαδωδικές ιδιότητες. Είναι τονωτικό για την καρδιά, το ουροποιητικό, το νευρικό και το πεπτικό σύστημα. Χρησιμοποιείται στην ημικρανία, αϋπνία, κρυολόγημα, μελανιές, μυϊκούς πόνους, διαστρέμματα.




ΠΑΤΣΟΥΛΙ

Είναι αρκετά ισχυρό αντιφλεγμονώδες και αντισηπτικό έλαιο. Χρησιμοποιείται σε μια

ποικιλία δερματικών παθήσεων όπως η ακμή, το έκζεμα, οι μυκητιάσεις στα πόδια κτλ Παράλληλα όμως είναι και ένα άριστο αντικαταθλιπτικό, βοηθώντας τον οργανισμό να απελευθερωθεί από το αίσθημα του άγχους.



ΣΑΝΔΑΛΟΞΥΛΟ

Είναι ένα αιθέριο έλαιο με ευχάριστο άρωμα. Είναι καλό τονωτικό για το νευρικό σύστημα.

Χρησιμοποιείται κατά της διάρροιας, γαστρίτιδας, κολικού, ναυτίας, λόξυγκα, λοιμώξεων του

ουροποιητικού συστήματος. Χρήσιμο για ξηρά, μολυσμένα και ευερέθιστα δέρματα.




ΥΛΑΝΓΚ-ΥΛΑΝΓΚ

Το όνομα του σημαίνει << το λουλούδι των λουλουδιών >> και βγαίνει με απόσταξη των λουλουδιών του δένδρου. Βρίσκεται στις Φιλιππίνες και στο νησί Reunion . Στη Μανίλλα το δένδρο ανθίζει όλο το χρόνο .Τα λουλούδια μαζεύονται μόνο το Μάιο και τον Ιούνιο νωρίς το πρωί.

Το έλαιο εξάγεται από τα φρέσκα άνθη του φυτού. Η έντονη γλυκιά ευωδιά του υλανγκ-υλάνγκ και η φήμη του ως αφροδισιακού το έχουν κάνει πολύ δημοφιλές και γι αυτό το λόγο περιέχεται σε πολλά αρώματα.

Χρησιμοποιείται σε υπερένταση αΰπνία, κατάθλιψη, λιπαρό δέρμα, υπέρταση γαστρεντερίτιδα.

Αναμιγνύεται με έλαιο λεβάντας, γιασεμιού, χαμομηλιού, περγαμότου, λιβανιού κτλ



ΧΑΜΟΜΗΛΙ

Είναι ένα ηρεμιστικό και χαλαρωτικό έλαιο. Χρησιμοποιείται πολύ για τη φροντίδα του δέρματος διότι περιέχει αντιγηραντικές ουσίες οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Χρησιμοποιείται στο μπάνιο στο μασάζ, σε αφρόλουτρα, σαμπουάν σε κρέμες και σε άλλα προϊόντα περιποίησης του δέρματος.



Για περισσότερα πατήστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: